Kingston Contemporary

Project Year: 2018
Location: Kingston, Devon
Summary:

The client acquired a tired property in the tranquil village of Kingston, which was in need of complete renovation and extension to serve their requirements. As a holiday retreat, they wanted to create a destination for all of the family to enjoy on their frequent visits to Devon. Based in Birmingham, they had to feel comfortable working remotely with everyone involved in the project. They wished to create an environment that appreciated it’s traditional surroundings, but did not shy away from the contemporary and industrial images that had filled their mood boards.

Being an unusually deep space, they wanted to create 3 entwining zones of separate interest; the main kitchen, a dining area and a breakfast area. With the breakfast area, they needed someone to carefully take out the old pine kitchen, refurbish and rebuild it to facilitate the dining area. It was very important for them to up-cycle this furniture, whilst creating a contemporary kitchen that provided a stark, yet complimentary contrast to the old. Everything had to be intuitive and robust enough to withstand the cooking habits of differing family members. Seating at both ends of the kitchen would provide for socializing with the cook, or obtaining a decent viewing position of the TV.

The client was keen to incorporate a tactile, timber element to the design, so we featured 60mm thick full stave European character oak to the island and referenced the old kitchen furniture to achieve a tint that linked the two zones. They loved the impact of Farrow & Ball ‘Down Pipe’ and wished to include this in the scheme. Combined with the timber and limestone floor finishes, this helped to provide a starting point. As the island was over 5.5 metres long, it was important to create features that broke up what would otherwise be an uninspiring bank of furniture.

The Farrow & Ball ‘India Yellow’ accents, mesh glazed doors, low level display areas and pull out baskets helped achieve this. Mirrored plinths also help make the furniture seem less grounded, reflecting the floor finishes across large portions of space. The Neolith ‘Phedra’ worktops in the cooking and prep areas provided superior durability where it was needed, whilst the Neff venting hob omitted the need for any extraction overhead. They were unsure as to whether they needed more fridge or freezer space, so we incorporated the Fisher & Paykel Cooldrawer into the island, providing versatile ‘over-spill’ refrigeration that would adapt to their needs. The 2 zone push-to-open Miele wine cooler further helped to free up refrigeration space, whilst tying in perfectly with the handle-less door design. The Neff Slide & Hide Pyrolytic oven, combination microwave and warming drawer provide for the ‘precision cooks’ within the family; significantly increasing capacity to cooking on an Aga alone. – Stewart MacPherson, Senior Designer

KITCHEN BREAKDOWN
Paint:               Farrow & Ball Downpipe and Farrow & Ball India Yellow
Tap:                 Quooker
Appliances:     Neff, Miele and Fisher & Paykel
Worktops:       Neolith ‘Phedra’ and Prime European Oak

CLIENT FEEDBACK
“Although there was a delay with the Oak surface we are very happy with our new kitchen, Stewart made the design enjoyable and has been brilliant throughout our kitchen journey. Many thanks.”